maanantai 31. joulukuuta 2012

Hobitin viemää

Kun Hobbitti leffa sai ensi-iltanssa ei kauvaakaan mennyt kun kaverini kanssa marsimme sen katsomaan, koska Lord of the Rings leffat on juonnelisesti todella hyviä koska J.R.R Tolkien on mielikuvituksellinen herra joka loi itse kokonaisen fantasia maailman kielineen ja päivineen. Tyttöystäväni luonna katsottiin Lord of the rings kaksi tornia leffa jolloin ja silloin tuumaillin siinä katsoessa että elokuvastahan voissi cossia jotain hahmoa, mutta varsinainen "Hobbitti" kuume iski Hobbitti leffan jälkeen kiitos ihanan Bilbon näyteliän Martin Freemanin. En voi kun ihaillan tämän näyteliä työttä miten lystikäästi näyteli nuorta Bilbo Bagginsiä.

Heti joulun jälkeen kun sain vähäsen rahaan marsin kangas kauppaan ostamaan Lord of the Rings cossiin kaapu kangasta. No Joensuun eurokankaassa oli loppunut juuri täydelinen kangas kaapuun ja melkein raivostuin kun myyjä sanoi "Kangasta meni todella paljon kun ihmiset osti Hobbitti leffan ensi-iltaa varten kaapuihin murr! muistan mitenkä paljon raivosinkaan mielessäni! silloin vain toivoin että jos olisi oikeasti hobbiteja olemassa ja vastaan tulisi sellainen niin hirtäisin sen heti! mutta nytkun miettin onneksi niitä ei ole olemassa (vaikka toivonkin olevani hobbitti) muuten olisi tuonna päivänä kadulle olisi ilmestynyt hobbitti ruumiskasoja.

No tästä alkoi sitten eri netti sivunjen selaillu minkä lainen LOTR leffassa Peregrin Tookin kaapu onkaan. Ajatelin tehdä sen kaavun minkä sormustenritarit saivat metsässä asustavien haltioiden luolta (anteeks kun en muista mikä oli paikan nimi tai jotain.) Peregrin eli Pippin on suosikki LOTR hahmoista, koska se on vähän hölmö niin kun minä. ja itse elkuvassa Billy Boyd tähdittää pippinin roolin Lord of the rings leffoissa. (aah~ Scotti näyteliä ja Billyn Scotti aksentti ja laulu taidot on uskomattomat!) video => Lopussa.

Eka kysymys joka tuli kun katsoin kuvia netissä? mitenkä tollainen linja on tossa kaavussa? ja mitenkä sellaisen saapi tehtyä? No ei siinä muuta kun piti pohtia monta tuntia mitenkä sellaset kaavat saataissi tehtyä taka osahan kaavussa on tälläinen.


Hyvin laskeuttuva/laineikas? kuvan perusteella? ei mitenkään perinteisen supersankari punanaamio viitan kaltainen? niin ku tälläinen joka ei ole minkään punanaamion vai ihan perinteisen kaavun kaavoilla tehty. Ei ainakaan ole tälläinen? ei ainakaan tälläisillä kaavoilla saa samanlaista aikaan. Mitenkä tein Teutonic Preussin viitan.

Samoin mistä huppu kiinittyy pippinin kaavussa ei ole ryppyjä? mitenkä tälläinen on saatu aikaan? sitten kun Pippinin kaapua tutkii tarkemmin ettei siinä ole saumaa? eli koko kaapu muodostuu yhdestä osasta. Rupesin mietimään paljonka kangasta taevitsen suunilleen? noin 113cm on viitan pituus jalkoihin (itse olen 168cm pitkä) Kun pippinillä ei näyttä olevan kaapu maassa raahautuvaa sortia. ja huppun pituus on noin puoleen väliin selkään. Tollainen ei ihan terävä huppu? hiipa huppu kummiskaan ole ,vaan tolanen loiva viirimäinen huppu.Pakko myöntää melkein rupesin tekemään kaapuni niin kun tuon ruskeen tyylisesti mutta onneksi keksin mitenkä saadaan luottua juuri elokuvassa oleva kaapu. Niinpä nytten neuvon teille tällä kuvan avulla mitenkä saat leffa maisen hobbitin kaavun tehtyä itse! kaava on helpompi kun tollasen ruskeen perinteisen viitan. (voin vain todeta sen kokemuksella!)

Kaunis Paintilla piiretty kuva kaavoista. Ostin kangasta noin 2m 45 cm ja kankaan leveys oli 160cm. eri tavalista levempää kangasta. Kaavun kangashan on villaa, mutta oma kankaani on ville sakoitetta en tarkalleen muista mutta villaa siinä on.

1. kuva on itse kaavun kaava. Puoli ympyrä jonka säde on sen pituinen minkä pituisen kaavusta haluaa esim. minä Pippin cossiin haluasin noin saumavarojen keran 117cm pituisen. Ympyrä melkein keskellä on pää kolo jonka halkasia oli noin 25cm. Sellainen mikä menee kaulan ympäri , mutta aina kannattaa olla liian pieni ympyrä jos olet epä varma koosta ,koska silloin voit pikku hiljaa leventää aukoa sopivammaksi, jos teet liian ison suoraan niin sitä ei voi enää korjata. Pään ei ole kummiskaan tarkoitus mennä tosta ympyrästä viellä mahtua. Vasta silloin kun leikkaa punasella viivoilla merkittyn pienen kolmion, Silloin ympyrä aukeaa ja saata laitettua viitan kaulasi ympärille ja harteille. Kolmioon ei kannata leikata kovinkaan ISOksi tai liian jyrkäksi. Vaan sellainen keski kokoinen noin 5cm korkeus ja pinta-ala noin 7cm. Kolmion avulla saadaan esim. Pippin/Merry/Sam tai Frodon viitoissa kaltainen pyreähtävä linja niin kuin aikasemmassa Pippin kuvassa näkyy paintilla piiretty punainen viivan muotoinen siis.

2. Huppun kaava. Kun leikkaat huppun niin laitta kangas kaksin kerroin tai jos on mahdolista laitta kaavan punainen viiva linja- taitos kohtaa jolloin saisi aikaan saumattoman huppun (ainakin melkein) Kaksin kerroin kangas että saisit kaksi osaa huppuusi ettei vain tule vain yksi puolikas kokonaisesta huppusta.

Kun olet laikannut palaset niin sinulla pitäissi olla yksi ISO puoli ympyrä ja kaksi huppun osaan! (jolloin sait laitettua kankaan taiteosaan huppun niin yksi osa silloin),Seuraava askel on ommella huppun palaset yhteen paitsi A. kohtaa ei! ja A kohdassa sinun täytyy mitatta puoliympyrä kappaleen pienen pää ympyrän kehän pituus ja jakaa se /2! jolloin saat A. kohdan pituuden. itselläni se oli jotain 32cm. A. kohta asetettaan sitten huppun pieni ympyrän kohtaa joloin huppun keski sauma on keskellä ympyrää. Tämän saat helposti selville kun taitta puoli ympyrä kappaleen keskeltä jolloin siitä tulee noin puolikas puoliympyrä. (punanen viiva ala kuvassa tarkoittaa taite osaa! ei tarkoita että pitää omella!)

Eli noin miten kuvassa näkyy saat selville huppun sauman asettelu kohdan. Siitä sitten nupineuloilla asetelemalla laitat huppun kiiini ja ompele. ja vola! melkein viita on valmis! sitten enää tarvitsee saumojen huolitelut ja kiinikeiden ompelu mitenkä saat viitan kiini. Huppun reunat kannattaa siksakata tai saumuroida koko viitan reunat. Koska villa kangas purkaantuu ikävästi varsinkin itselläni. niin suosittelen lämpimästi ja oma viitan loppu tulos on tässä näin.

Kaapuni takaa ja näkyy lähempänä kankaan materiaali. huppu derpaa tossa kun ottin sen vaan päästä pois ja käänykä kameta laatu. Kaavun pituuskin tulee kuvassa ilmi.

Peili herderp kuva. viita kunnolla takaa. ja alla olevassa kuvassa on mahtava naama sensuuri ja näkyy IHAN vähän sitä kaunista kaarevaa linjaa mikä ilmeni ekassa pipin kuvassa johonka olin piirtänyt paintila punaisen viivan ja tolla kaavalla sain aikaan saman linjan.

Eikun tekemään Omia HOBBITTI kaapuja EIKUN HOBBITTOIMAAN!

LOTR pippin songs video!

3 kommenttia:

 1. IHANA viitta. Kiitos kovasti tästä postauksesta, helpottaa omaakin elämää kun rupean jossain vaiheessa vääntämään Samia! Ensi kesäksi sitä aion johonkin tehdä! pst. Joensuun eurokangas minulleekkin tuttu paikka!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekin Joensuun Eurokangas aika sukka paikka! sieltä pitää urakalla etsiä hyvää kangasta cosseihin.
   Kesä-Desuun on tarkoitus laittaa pippin cossi koska LOTR-ryhmä cossi olisi näillä näkyvin tulossa sinne. Käytän Peregrin cossia sitten myös Tampereen kupliissakin. :)

   Poista
  2. no on aika sukka paikka joo 8D JKLässäkin on isompi!
   OOOO Kesä desuun! ihanata! Täytyy bongailla!

   Poista