lauantai 19. lokakuuta 2013

Budapestin päivä ja yö

On jo viikko kulunut kun olin 5 päivää unkarissa seikailemassa kaikialla. Päätin sitten hivenen kertoa reisustani lyhyin sanoin ja vähän kuvilla myös kertoa mitä oikein tapahtui. Nämä 5 päivää olivat HYVIN tapahtuma rikkaitta, mutta kiitän minun houstiani Cíntíä! Ilman häntä en olisi osannut ostaa mitään tai käyttää paikallista valuttaa joka oli hyvin hullua lyhyesti sanottuna satasten laskemista ja silmien pyöritelyä.

Ryhmä kuva koko projektiin osalistujista.

Mistä matkani alkoi? Kaiki tietävät että yleenssä ulkomaille mennään lentokoneella! Tai junalla, bussilla jne. Itse lenssin aamu 6:00 maissa joensuusta helsinkiin. Ja ihmisten kanssa jummitettiin siellä parisen tuntia ja ihailtiin kallista viskiä joka oli lasilaarissa ja hinta luokkaa 22 100. Mietittiin siinä sitten mitenkä saataisi ostettua kyseinen viski. Kunnes vaihettiin rahaa euroista fateisksi? Jos nyt oikein muistin raha merkin mutta jotain F:llä alkavaa se oli.

Ja tästä kuvasta matkani alkoi kohti unkaria ja hienoa vanhaa budapestiä kohti joka lupailli minulle alhaiset hinnat ruuan kun viinin ja viinan suhteen.

Saavuimme paikallis aikaan budapestin lentokentälle noin 12:00 maissa jossa oli vastassa isäntäperheet nimi kyltien kanssa iloisesti vilkuttaen, se tunne kun näki heidät. Itseni valtasi suuri pakokauhu ja olin 100% varma että karkaan metsään ja en osaisi yhtään puhua englantia, mutta toisin kävi. Onneksi. Hyppäsin Cíntín kyytiin ja ajoimme hänen kotiinssa joka sijaitsi...

Tuolla. Noin 25km päästä ydinkeskustasta. Kokeillin Cíntín luonna sijainin ipadillä kun kiinosti missä ihmeessä olin, koska en hahmottanut yhtään kartaa tai mitään.

Cintin koti piha.

Aurinko paistoi kun saavuimme unkariin ja kaikilla suomalaisilla tulokailla oli helvettin paljon päällä niin hikoilimme autoissa kun siat, selvisin koko viikon ihan t-paidalla tai pitkä hihasella, aamut ja illat oli viileittä ja se huomas.

Talon naapurit. Huomasin että talot olivat hyvin suloissia ja erikoissia! Vapaa rakentamisen fiilis tuli ja joka talolla oli korkeat aidat ympärillä ja varashälytimet. Kysyin cíntíltä miksi asia oli näin ja hän kertoi että jos jonkun talon portit on jäänyt auki niin tavarat katoaisi helposti pois koska varkaitta on kuulemma paljon, Huomasin kun käytiin kaupassa että autossakin oli varashälytimet, kerroin ettei suomessa ole ihan noin tarkasti vartioittu taloja. Maassa maan tavalla.

Cíntín koira Fanni, löysivät  fannin kadulta adoptoivat sen, ei voi sanoa kun suloinen koira mitä olen koskaan tavannut. Säälitti mitenkä joku on voinut hylätä näin suloisen koiran?! Ihmiset..

Neljän maissa lähettiin kaupunkiin toisten ihmisten tervetulias juhliin, ja onnekseni muutkin suomalaiset kaverit kun Severi, Niko ,Terhi ja Sanna olivat siellä. Myös tuli muita ulkomaalaissi kuten Tsékkistä, turkista, kreikkasta jne. Ihmisiä vietämään iltaa. Alluksi oli hyvin akwardia kun istuttiin muurilla ja maisteltiin paikallisia juomia ajan vietoksi. Niko ja Severi ostivat jotain kalja siideriä joka oli hyvin HyVIn friikin makuista ja Kiiwi limparia, joka oli taas todella hyvää.


Brigtanin ottama kuva. Älkää huomioiko mitä pöydällä on. Paitsi tuo pitza oli todella hyvää! Vaika siinä oli kinkun lisäksi maissia? Joka oli hyvin erikoinen yhdistelmä. Mystiseksi jää tämä kuvan tilanne, mitä minä ja Severi oikein säädetään ja Niko poseeraa kameralle, terhi katsoo Nikoa ja Sanna ei näy kuvassa.

Illan mitaan pääsin näytämään partiolais taitojani nuotion sytyttämisessä, ja loppu illasta laulettiin, naurettiin ja juotiin nuotion äärellä kunnes 22:00 Cíntín kanssa kähettiin. Hypättiin junaan ja siitä bussiin että päästiin takaisin ns. Kotiin. Siellä melkein heti menin sänkyyni ja nukahdin siihen.


Tiistai oli sitten presentaatio päivä, ja melkein kusattiin luoento kun kuultiin ettei rakennuksessa ollut nettiä! Pahinta oli se että meidän power point esityksen video olivat Youtubessa! Mutta onneksi olin ottanut muisti tikkun mukaan missä kaiki videot oli, loppujen loppuksi meistä suomalaisista tuli hyvin suosituja kaikien muitten keskuudessa saatiin kutsuja eri illan vietoihin ja niissä sitten oltiin. Niko ja Severi ottivat kahdelta Tsékkiltä vastaan viiko haaste tehtävät eli ensiviikolla meidän pitää ensinmäinen video haaste tehdä, myöhemmin on tulossa myös jonkin sortin kooste video reisusta.

Kyseissessä rakennuksesta saatiin juoda paljon limparia, syödä jne. Hattaraakin saatiin. Oli harvinaisen ranka päivä, mutta seikaillu oli viellä alussa... Illalla budapesti kutsui meittä ja onglemat.

Ihmisten kanssa kävelemässä juna-asemaa kohti, ja oltiin menossa karauke baariin, mutta yksi katos matkalta ja jouduttiin palamaan takaisin. Pois yöstä.
Alku fiilikset olivat hyvät, mutta kaiki suomalaiset olisivat haluneet jäädä tonne eikä mennä budapestiin, mutta puhukaa sitten huonosti enkua puhuville unkarilaissille että ei haluta mennä..

Junasta sitten hypättiin rautiovaunuun...
Sannalla ja severilla "kivaaa"

Tai no sannalla ainakin.


Onneksi kadonnut lammas löytyi ja päästiin koteihimme nukumaan harvinaisen rankan päivän jälkeen, mutta huomisesta tulisi viellä rankempi. Koska koko päivä budapestissä.. Kuva spämmejä nähtävyyksistä ja muusta
Suomalaiset edustaa! Vartia rupes huutamaan, koska vuorojen vaihto alkoi. Säihkähdettiin todella paljon.. XDPäivä lyhyesti, naurua ja derpailua. Oltiin kyllä edustava turisti porukka.

Budacastel, se siinä.

Mausteitta, unkarilaisten tapaan.

Ja turkilaisethan se siinä puhuvat toisilleen

Pikkasen hieno suihkulähde oli pihalla ja pakkohan sen edessä piti ottaa ryhmästä  kuva tietenkin.


Tulti pelleiltyä Burger kingissä ihmisten kanssa ja oli kamalan hauska juttu leikkiä pilleillä, tarkoitan koko muki systeemiä, ainakun pillin veti hitaasti pois kammesta tuli tuskanen ääni ja sitten siitä alkoin kaiken laiset vitsaillut. Lopulta  Niko kaatoi linparit päälenssä ja se näytti siltä että jätkä oli kussut housuun, itse räkätin lattialla täysiä ja noh.. Kaiki naurettiin. Parasta! Niko vain pokkalla kaikille ihmisille sanoi että on kussut housuihinsa! Ja kuva miltä se näyti...

Jumitettiin tuon aukion luonna muutamat minuutit ja katseltiin katutaiteilioitta ja lahjoitin reilusti rahaa vanhalle violistille joka soitti niin hyvin viulua ja kun olen viulu musiikin ystävä.

Ryhmä koossa ja liekeissä!


Tein turisti historiaa unkarin parlamentti talossa! Kukaan ei ole ennen sitä tehnyt kun! Minä. Kävin wc:ssä kyseisessä rakennuksessa, jossa kukaan turisti ei saa mennä sinne. Yolo

Iltaa mennessä pelleily sen kun paheni ja oli hyvin kiinostavat keskustelut seurustelemisesta ja minkälaisiin suhde sotkuihin kukakin joutunut ja muuta. Mutta nämä kuvat! Matkittiin veistoksia!


Omaa vesitos matkimis kuvaa ei ole viellä saanut enkä ryhmä kuvaakaan ja muista hauskoja kuvia, ehkä teen erillisen bloggauksen derpaamista. Mutta ainakin voin sanoa että Severi kuristi minnuu xD 


Torstai menikin sitten nopeasti. Lopulta oli jo lähtö suomeen ja pahinta jouduin johonkin paikallis uutisiin puhumaan fiiliksitä omalla enkullani. Hauskinta haastattelia taika kamera mies ei edes puhunut enkua. Onneks Cíntí duppas mulle unkarin enkuks ja vastaillin omalla mahtavalla enku taidoilla kysymyksiin.

Mutta mitä jäi matkasta mieleen, ihmiset! Ainakin unkarilainen DW fani, jonka kanssa puhuin Doctor whosta, mitä sen parempaa. cíntín kanssa salmarin juominen jäi mieleen ja kaiki. Balínka niminen juoma kanssa ja kaiki paikallis unkarilais ruuat olivat hyviä ja varsinkin salami! Oli jotain niin hyvää. Sitä toin aika paljonkin suomeen.. 

Kiitoksia ihmislle reisusta! Ja hauskan pidosta!

Ja kiitoksia blogin seuraajille ja kaikille onniteluista! ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti